Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Βασικές διαφορές Ε.Π.Ε. - Α.Ε.

Βασικές διαφορές Ε.Π.Ε. - Α.Ε.
Εκτός από το ελάχιστο ύψος του μετοχικού κεφαλαίου και διαδικαστικά θέματα κατά την σύστασή τους, οι δύο αυτές εταιρείες έχουν σημαντικές διαφορές που πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη από τους επιχειρηματίες που επιθυμούν να συστήσουν τον έναν ή τον άλλον εταιρικό τύπο.
Τα χαρακτηριστικά της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης εν μέρει μοιάζουν με εκείνα της ανώνυμης εταιρείας (π.χ. συνέλευση εταίρων, περιορισμένη ευθύνη μελών εταιρείας κ.ο.κ.) και εν μέρει με εκείνα της προσωπικής εταιρείας (π.χ. ύπαρξη διαχειριστή αντί διοικητικού συμβουλίου).
Η Ε.Π.Ε. είναι ο εταιρικός τύπος που βρίσκεται ανάμεσα στην ανώνυμη και την προσωπική εταιρεία. Δεν έχει τα μειονεκτήματα της πρώτης (που είναι αμιγώς κεφαλαιουχική εταιρεία), όπως την ανάγκη μεγάλου κεφαλαίου και τη μειωμένη επιρροή των μικρών μετόχων στη διοίκηση της εταιρείας. Έχει όμως το βασικό πλεονέκτημα, που είναι το περιορισμένο της ευθύνης των εταίρων.
Στην Ε.Π.Ε. κάθε εταίρος έχει τόσους ψήφους, όσα εταιρικά μερίδια διαθέτει στο κεφάλαιο της εταιρείας. Οι αποφάσεις της συνελεύσεως λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία (πλέον του μισού) του όλου αριθμού των εταίρων, που εκπροσωπούν πλέον του μισού ολοκλήρου του εταιρικού κεφαλαίου. Η πλειοψηφία αυτή είναι απλή πλειοψηφία, αλλά συγχρόνως είναι και διφυής. Απαιτεί, σωρευτικά, και πλειοψηφία κεφαλών (εταίρων), και πλειοψηφία κεφαλαίου (εταιρικών μεριδίων).
Αυξημένες πλειοψηφίες: Οι αποφάσεις για τροποποιήσεις του καταστατικού λαμβάνονται με πλειοψηφία τουλάχιστον των τριών τετάρτων του όλου αριθμού των εταίρων, που εκπροσωπούν τα τρία τέταρτα του όλου εταιρικού κεφαλαίου.
Η μεταβίβαση των εταιρικών μεριδίων της Ε.Π.Ε. γίνεται μόνο με δημόσιο συμβολαιογραφικό) έγγραφο (άρθρο 28 §3 Ν.3190/55) σε αντίθεση με τη μεταβίβαση μετοχών Α.Ε. που μπορεί να γίνει και με ιδιωτικό έγγραφο.
Για τη μεταβίβαση των εταιρικών μεριδίων μεταβάλλεται η σύνθεση των εταίρων (πρόσωπα) και επέρχεται η διάσπαση της προηγούμενης κεφαλαιουχικής πλειοψηφίας. Όλα αυτά, όμως, συμβαίνουν με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εταίρων ή της πλειοψηφίας αυτών (ανάλογα με τους όρους του καταστατικού) που διατυπώνεται το συμβολαιογραφικό έγγραφο μεταβιβάσεως των εταιρικών μεριδίων (και το οποίο αποτελεί τροποποίηση του καταστατικού).
Στην Ε.Π.Ε. υπάρχουν 2 όργανα λήψης αποφάσεων, δηλαδή ο διαχειριστής (ή οι διαχειριστές) και η συνέλευση των εταίρων. Στην Α.Ε. υπάρχουν 3 όργανα λήψης αποφάσεων και αυτά είναι η Γενική Συνέλευση των μετόχων, το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Διευθύνων Σύμβουλος ή οι Διευθύνοντες σύμβουλοι, που προσομοιάζουν με τον διαχειριστή στην ΕΠΕ αλλά αντλούν την εξουσία τους (συνήθως) με εξουσιοδότηση από το Διοικητικό Συμβούλιο.