Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Οδηγός Επιτυχίας Marketing Plan στα Social Media 2018

Οδηγός Επιτυχίας Marketing Plan στα Social Media 2018

Η παρουσία μας στα social media (engagement & sales) για να έχει επιτυχή αποτελέσματα θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα social media marketing plan που θα καθορίζει τους στόχους, τα μέσα και τις εργασίες που πρέπει να γίνουν.
Η πετυχημένη παρουσία μας στα social media είναι αυτή που πετυχαίνει το μακροπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο στόχο, χρησιμοποιώντας ελάχιστους πόρους με μεγάλο ROI (return on investment).
Ξεκινώντας να δημιουργήσουμε με το προφίλ στα social media θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας τρεις(3) βασικούς παράγοντες, που επηρεάζουν πολύ την επιτυχία του social media marketing plan. Οι παράγοντες αυτοί είναι ο γνώμονας στο να λάβουμε τις αντίστοιχες αποφάσεις.
Τρεις (3) βασικοί παράγοντες:
Χρόνος
Απαντάμε στα εξής ερωτήματα:
Ποιος είναι ο χρόνος  μπορούμε να αφιερώσουμε στο social media marketing;
Πόσα άτομα θα ασχοληθούν;
Η υλοποίηση του content marketing ανάλογα με τα προφίλ που διαχειριζόμαστε στα social media χρειάζεται τουλάχιστον 2 ώρες την ημέρα.
Πηγές & Πρώτη Ύλη
Τα social media ζητούνε πρωτότυπο υλικό και αυτό γιατί το ενδιαφέρων των χρηστών αυτό αναζητά. Δημιουργώντας πρωτότυπο υλικό κάνουμε τη διαφορά στον ανταγωνισμό μας. Ένα καλό δημιουργικό κείμενο, μια πρωτότυπη φωτογραφία που έχουμε τραβήξει ή ένα βίντεο για την περίπτωση του Facebook και του YouTube, μια παρουσίαση για το Slideshare είναι πρώτες ύλες που απαιτούν χρόνο και επένδυση στο κατάλληλο προσωπικό προκειμένου να τα αποκτήσουμε.
Κοινό (Δημογραφικά)
Τα social media είναι οι χρήστες του διαδικτύου, παγκόσμια, που επισκέπτονται σε συχνά χρονικό διάστημα διάφορες κοινωνικές πλατφόρμες, ενεργούν μέσω αυτών και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Για παράδειγμα το Pinterest είναι κυρίως γυναίκες, το Instagram πιο νέες ηλικίες κλπ. Επιλέγουμε το κατάλληλο εργαλείο από κάθε κοινωνική πλατφόρμα για να πετύχουμε το στόχο μας, πρέπει να γνωρίζουμε με ακρίβεια το κοινό στο οποίο στοχεύουμε. Εντοπίσουμε τους χρήστες στόχο και στη συνέχεια επιλέγουμε τα κατάλληλα εργαλεία που μας δίνουν οι πλατφόρμες των social media για να το στοχεύσουμε.

Social Media Content Marketing

Το πρωτότυπο και στοχευόμενο περιεχόμενο είναι κλειδί για την επιτυχία μας στα social media. Η παρουσία μας στα social media αποτελείται κυρίως από φωτογραφίες, κείμενα, σχόλια και προσωπικά μηνύματα που ανταλλάσσουμε με τους fan, followers μας. Χειριζόμαστε την κατάλληλη γλώσσα με τα στοχευόμενο στρατηγικά marketing θα οδηγήσουν τους χρήστες μας στην ενέργεια που θέλουμε να κάνουμε. Αναλύουμε τα χαρακτηριστικά του κάθε μέσου των social media και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργήσουμε, τις λέξεις, το στυλ, τη χροιά που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να έχουμε το επιτυχημένο αποτέλεσμα.
Φωτογραφίες
Σημαντικό στοιχείο εκτός από τη γλώσσα και τα κείμενα είναι οι φωτογραφίες. Οι χρήστες εστιάζουν στην ποιότητα της φωτογραφίας και τις τεχνικές λεπτομέρειες της. Φανταστείτε να έχουμε Η επιλογή της ιδανικής φωτογραφίας είναι αυτή που δημοσιεύεται στα social media με τις σωστές διαστάσεις, τα σωστά pixel. Είναι λάθος να δημοσιεύουμε μια φωτογραφία με το πρόσωπο του πρωταγωνιστή κομμένο επειδή δεν έχουμε ορίσει τις κατάλληλες διαστάσεις. Το κάθε μέσο έχει τις δικές του διαστάσεις για τις φωτογραφίες προφίλ, τις cover photo αλλά και τις φωτογραφίες που θα δημοσιευτούν στο timeline.
Οι ιδανικές φωτογραφίες ανά μέσο για τις σταθερές φωτογραφίες στο προφίλ (cover photo) είναι:
• Facebook Cover φωτογραφία διαστάσεις: 851 * 315
• Twitter Header φωτογραφία διαστάσεις: 1500 * 500
• LinkedIn Header φωτογραφία διαστάσεις: 1400 * 425
• Instagram Image Size διαστάσεις: 640 * 640

Στρατηγική Δημοσιεύσεων στα Social Media

Το περιεχόμενο που χρησιμοποιούμε πρέπει να συμβαδίζει με τους στόχους που έχουμε να πετύχουμε. Το περιεχόμενο πρέπει να είναι πρωτότυπο, εντυπωσιακό, να δημοσιευτεί στο σωστό timing και να προκαλέσει τις αντίστοιχες θετικές αντιδράσεις, αλληλοεπιδρώντας οι χρήστες μας. Με αυτό τον τρόπο αυξάνουμε στα social media την απήχηση των δημοσιεύσεων μας.
Για παράδειγμα στο Twitter η προσθήκη μιας φωτογραφίας στο tweet μπορεί να αυξήσει τα retweets κατά 35%. Οπότε θα πρέπει να υπολογίζουμε ότι στη στρατηγική μας στο Twitter θα πρέπει να έχουμε την αντίστοιχη φωτογραφία στις κατάλληλες διαστάσεις, κάτι που χρειάζεται συνυπολογισμό στο χρόνο που θα δαπανήσουμε για το Twitter.
Η στρατηγική επιλογή του κατάλληλου τύπου περιεχομένου είναι βασική για την επιτυχία μας στο συγκεκριμένο κανάλι.
Οι δημοσιεύσεις στα social media χωρίζονται σε 5 βασικές κατηγορίες και πρέπει να κρατάμε την ανάλογη ισορροπία, ενημερώνοντας τους λογαριασμούς μας.
Τα 5 είδη των δημοσιεύσεων είναι:
1. Link προς ιστοσελίδες δικές μας και τρίτων
2. Φωτογραφίες πρωτότυπες ή τρίτων
3. Quotes τρίτων αλλά και δικά μας
4. Updates, ενημερώσεις κειμένου για κάτι που μας απασχολεί
5. Reshares, δημοσιεύσεις τρίτων που τις αναδημοσιεύουμε, είτε αυτούσιες, είτε προσθέτοντας κάποιο σχόλιο (ενδείκνυται).
Από τα 5 παραπάνω είδη αποφασίζουμε να επικεντρωθούμε κυρίως σε ένα, αυτό λέγεται “είδος πρότυπο”.
Στη συνέχεια ακολουθούμε τον κανόνα 4:1 και δημοσιεύουμε για κάθε 4 posts στο “είδος πρότυπο” και ένα από τις υπόλοιπες κατηγορίες. Αυτή είναι μια στρατηγική που μας δίνει ένα σταθερό pattern ως προς το είδος. Ακολουθούμε αυτή την στρατηγική στα social media προκειμένου να καταφέρουμε να έχουμε σταθερή ροή και είδος δημοσιεύσεων.

Πόσο συχνά δημοσιεύουμε στα social media

Το κάθε μέσο των social media έχει τη δική του μοναδική πολιτική δημοσιεύσεων τόσο ως προς το format, όσο και ως προς το περιεχόμενο αλλά και τη συχνότητα δημοσιεύσεων. Όλα εξαρτώνται από τον όγκο των χρηστών στο κάθε μέσο, την συμμετοχή τους στο μέσο αλλά και τη σχέση που έχει το μέσο με το χρόνο και τους αλγόριθμους που χρησιμοποιεί. Για παράδειγμα το LinkedIn είναι ένα μέσο που έχει αρκετό κόσμο όμως δεν συμμετέχει ενεργά οπότε δεν χρειάζεται τόσο μεγάλη συχνότητα δημοσιεύσεων όση στο Facebook όπου υπάρχει μεγάλη συμμετοχή ή το Twitter που σχετίζεται με το “τώρα” και κάθε tweet έχει μικρό χρόνο ζωής, άρα αν δεν δημοσιεύουμε, δεν υπάρχουμε. Όλα αυτά εξαρτώνται και από το είδος της σελίδας, οι ειδησεογραφικές για παράδειγμα συχνά ακολουθούν τις ενδεδειγμένες συχνότητες στο διπλό, τριπλό ή και τετραπλό. Αν δεν δημοσιεύουμε αρκετά συχνά χάνουμε την ευκαιρία για engagement, αν το κάνουμε συχνότερα απ΄ ότι πρέπει, γινόμαστε κουραστικοί.
Η ενδεδειγμένη συχνότητα δημοσίευσης ανά μέσο
• Facebook συχνότητα δημοσίευσης: 5-10 posts την εβδομάδα
• Twitter συχνότητα δημοσίευσης: πάνω από 6 tweet την εβδομάδα
• LinkedIn συχνότητα δημοσίευσης: 1 post την ημέρα
• Google Plus συχνότητα δημοσίευσης: 3-5 posts την ημέρα
• YouTube συχνότητα δημοσίευσης: 2-3 βίντεο το μήνα
• Pinterest συχνότητα δημοσίευσης: 3-7 pins την εβδομάδα
• Instagram συχνότητα δημοσίευσης: 1-3 posts την ημέρα
• Tumblr συχνότητα δημοσίευσης: 1-3 posts την ημέρα

Ποιες ημέρες & ώρες δημοσιεύουμε στα social media

Το κάθε μέσο έχει τις δικές του ώρες όμως αυτό δεν είναι απόλυτο. Δημιουργούμε στρατηγική και ανάλογα με το μέσο  ή τα μέσα των social media στα οποία θα επικεντρωθούμε, θα επιλέξουμε και την ανάλογη.
Υπάρχουν γενικοί κανόνες που προκύπτουν από τον τρόπο συμπεριφοράς των χρηστών στο διαδίκτυο, τις συνήθειές τους, την εργασιακή τους απασχόληση ή τις σπουδές τους. Ανάλογα λοιπόν με το κοινό που θέλουμε να στοχεύσουμε επιλέγουμε και την αντίστοιχη στρατηγική στις ώρες δημοσιεύσεων.
Πολλά από τα μέσα δίνουν τη δυνατότητα είτε άμεσα, είτε μέσω τρίτων να προγραμματίσουμε τις δημοσιεύσεις οπότε έχουμε τη δυνατότητα να αυτοματοποιήσουμε ορισμένες λειτουργίες.
Οι ώρες δημοσίευσης σχετίζονται με τον αλγόριθμο ή τη σχέση του μέσου με το χρόνο. Το Facebook βλέπουμε χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο για να υπολογίζει τις δημοσιεύσεις. Αυτός ο αλγόριθμος χρειάζεται χρόνο προκειμένου να αποφασίσει αν θα εμφανίσει τη δημοσίευση στο κοινό μας ή όχι. Έτσι πρέπει να υπολογίζουμε νωρίτερα τη δημοσίευση από την ώρα στόχευσης. Στο Twitter που είναι ένα μέσο “χρονικά σύγχρονο”, χωρίς ποιοτικούς αλγορίθμους προς το παρόν, πρέπει να έχουμε παρουσία τις ώρες που το κοινό μας βρίσκεται συνδεδεμένο στο συγκεκριμένο μέσο.
Το κάθε μέσο έχει τη δική του ιδανική ώρα δημοσίευσης που εξαρτάται από το γενικό κανόνα και τις ιδιαιτερότητες του κοινού μας.
Οι ώρες που κατά μέσο όρο είναι ιδανικό να δημοσιεύει κάποιος ανάλογα με το μέσο.
• Facebook ιδανική ώρα δημοσίευσης: 13:00-16:00
• Twitter ιδανική ώρα δημοσίευσης: 13:00-15:00
• Google Plus ιδανική ώρα δημοσίευσης: 09:00-11:00
• Instagram ιδανική ώρα δημοσίευσης: 17:00-18:00
• Pinterest ιδανική ώρα δημοσίευσης: 20:00-23:00
• LinkedIn ιδανική ώρα δημοσίευσης: 17:00-18:00
• Tumblr ιδανική ώρα δημοσίευσης: 19:00-22:00

Social Media Marketing Plan: η διαδικασία

Η δημιουργία ενός social media marketing plan έχει 6 σαφή βήματα που ακολουθούμε προκειμένου να έχουμε αποτελεσματικότητα. Αναλύουμε τον κάθε παράγοντα προκειμένου να βοηθήσουμε τόσο τα στελέχη επιχειρήσεων όσο και τους ελεύθερους επαγγελματίες να δημιουργήσουν το δικό τους αποτελεσματικό marketing plan γύρω από τα social media.
6 βήματα για ένα σωστό marketing plan στα social media:
Βήμα 1: Επιλογή των καναλιών, των social media που θα ακολουθήσουμε ανάλογα με τους στόχους μας και το κοινό και τα χαρακτηριστικά του κάθε μέσου.
Βήμα 2: Δημιουργούμε τα προφίλ στο κάθε μέσο και συμπληρώνουμε επαρκώς όλες τις πληροφορίες που μας ζητούνται έχοντας στο μυαλό μας τα χαρακτηριστικά του κάθε μέσου.
Βήμα 3: Δημιουργούμε την αντίστοιχη στρατηγική δημοσιεύσεων (content marketing strategy) ακολουθώντας έναν ιδιαίτερο τόνο για το κάθε μέσο ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του.
Βήμα 4: Αναλύουμε και παραμετροποιούμε τη στρατηγική δημοσιεύσεων ανάλογα με το μέσο και την επιτυχία που έχει μετρώντας τα αποτελέσματα τόσο εντός την πλατφόρμας όσο και μέσω του Google Analytics στην ιστοσελίδα μας. Στο Google Analytics βλέπουμε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα μας βοηθήσουν να επιλέξουμε τα κανάλια που έχουν τη μεγαλύτερη απόδοση.
Βήμα 5: Δημιουργούμε διαφημιστικές καμπάνιες στα μέσα που υποστηρίζουν τη διαφήμιση. Στο σεμινάριο διαφήμιση στο Facebook εξετάζουμε όλες τις στρατηγικές διαφήμισης που μας επιτρέπει το μέσο να ακολουθήσουμε πολλαπλασιάζοντας το αποτέλεσμα της ενέργειάς μας. Διαφημιστική πλατφόρμα διαθέτει επίσης το YouTube, LinkedIn, Twitter, Instagram, Tumblr και αναμένουμε από το Pinterest.
Βήμα 6: Δημιουργούμε διαδικασίες και αυτοματισμούς που ακολουθούνται και θέτουμε όρια και στάνταρ προκειμένου να γνωρίζουμε τι πηγαίνει καλά και τι πρέπει να διορθωθεί.

6 στατιστικά στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε

Εξετάζουμε τον τρόπο που θα πετύχουμε στα social media ανάλογα με το στόχο που έχουμε θέσει. Η τεχνική γνώση, η γνώση του mentality των social media, η μεθοδολογία σε συνδυασμό με τη δημιουργικότητα και τα άλλα δεδομένα χαρακτηριστικά ενός marketer φέρνουν το επιτυχημένο αποτέλεσμα.
• Η επιτυχία  έρχεται και μέσα από τη γνώση μικρών στατιστικών δεδομένων που θα μας βοηθήσουν να είμαστε πιο αποτελεσματικοί.
• Οι φωτογραφίες στο Facebook λαμβάνουν 53% περισσότερα like, 104% περισσότερα σχόλια και 84% περισσότερα κλικ
• Τα βίντεο κερδίζουν 28% μεγαλύτερη απήχηση έναντι των φωτογραφιών
• Χρησιμοποιώντας quotes σε έναν δεδομένο content marketing plan κερδίζουμε 19% περισσότερα retweet ή shares.
• Προβάλλοντας έναν αριθμό στο post ή το tweet μας κερδίζουμε 17% περισσότερα retweets (πχ. 10 συμβουλές για τα social media)
• Τα hashtags έχουν 4 λειτουργίες και φέρνουν 16% μεγαλύτερη απήχηση.
Πέρα από τους αριθμούς και τις γνώσεις, τεχνικές και θεωρητικές, αυτό που θα μας βοηθήσει να πετύχουμε είναι η σωστή μεθοδολογία ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Μετράμε, δοκιμάζουμε και τροποποιούμε ή βελτιστοποιούμε νέες στρατηγικές και επαναλαμβάνουμε συνεχώς τη διαδικασία σε έναν ατέλειωτο κύκλο που στόχο έχει το υψηλό ποσοστό απόδοσης της επένδυσης (ROI).


Δεν υπάρχουν σχόλια: