Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Προθεσμία εμφάνισης επιταγής στην τράπεζα για πληρωμή της

Προθεσμία εμφάνισης επιταγής στην τράπεζα για πληρωμή της
Η επιταγή εμφανίζεται προς πληρωμή εντός αποκλειστικής προθεσμίας 8 ημερών από την ημερομηνία έκδοσής της. Αν η επιταγή δεν εμφανισθεί προς πληρωμή εμπροθέσμως, τότε ο εκδότης αυτής μπορεί να την ανακαλέσει και τότε, ακόμα και αν εμφανισθεί προς πληρωμή αργότερα, η Τράπεζα δικαιούται να μην την πληρώσει. Σε κάθε περίπτωση, ο νόμιμος κομιστής της επιταγής μπορεί ακόμα και μεταγενέστερα να την εμφανίσει προς πληρωμή στην Τράπεζα και αν υπάρχουν τα χρήματα και δεν έχει ανακληθεί, μπορεί να πληρωθεί.
Από εκεί και πέρα, για να μπορεί ο κομιστής της επιταγής που δεν πληρώθηκε να διεκδικήσει τα χρήματά του από την επιταγή κατά του εκδότη αυτής και των οπισθογράφων, αυτή πρέπει οπωσδήποτε να έχει εμφανισθεί προς πληρωμή εντός της νόμιμης προθεσμίας των 8 ημερών και την μη πληρωμή αυτή να βεβαιώνει η αρμόδια Τράπεζα, στην οποία αυτή εμφανίσθηκε. Στην περίπτωση αυτή, τελείται και το ποινικό αδίκημα της έκδοσης ακάλυπτης επιταγής.
Αν η επιταγή δεν πληρωθεί και δεν εμφανισθεί εντός της νόμιμης προθεσμίας των 8 ημερών προς πληρωμή, τότε υπάρχουν οι εξής δυνατότητες:
Α) Ο νόμιμος κομιστής αυτής μπορεί να ασκήσει αγωγή από την «υποκείμενη αιτία» κατά του οφειλέτη του (αυτού που την μεταβίβασε σε αυτόν και με βάση την μεταξύ τους σχέση, π.χ. σύμβαση έργου, παροχής υπηρεσιών, πώλησης κλπ.).
Β) Ο νόμιμος κομιστής αυτής μπορεί να επιδιώξει την έκδοση διαταγής πληρωμής χρησιμοποιώντας την επιταγή ως «έγγραφο αφηρημένης υπόσχεσης χρέους». Σχετικά, όμως, με αυτό, υπάρχει διχογνωμία στη νομολογία (άλλες αποφάσεις δέχονται αυτήν την θέση και άλλες όχι).