Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Ποια είναι η διαδικασία και τα έξοδα για την κατοχύρωση εθνικού σήματος

Ποια είναι η διαδικασία και τα έξοδα για την κατοχύρωση εθνικού σήματος
Για την κατοχύρωση εθνικού σήματος, τα στάδια της διαδικασίας είναι τα ακόλουθα:
1) Γίνεται έλεγχος για το εάν υπάρχει όμοιο ήδη κατοχυρωμένο σήμα σε επίπεδο εθνικό, κοινοτικό και διεθνές. Ο έλεγχος αυτός γίνεται κυρίως ηλεκτρονικά στις αντίστοιχες βάσεις δεδομένων. Σε περίπτωση που το υπό κατοχύρωση σήμα έχει απεικόνιση, γίνεται έλεγχος και στους τόμους των απεικονίσεων που τηρούνται στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (πλατεία Κάνιγγος, Αθήνα).
2) Εάν δεν υπάρχει σήμα προγενέστερα κατοχυρωμένο, υποβάλλουμε αίτηση για την κατοχύρωση του σήματος στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου. Απαιτείται το ίδιο το υπό κατοχύρωση σήμα σε διαστάσεις 9Χ8 cm το πολύ (περί τις 16 φορές). Επίσης, απαιτείται πληρεξούσιο από τον δικαιούχο του σήματος προς τον δικηγόρο, χωρίς να χρειάζεται θεώρηση του γνησίου της υπογραφής. Στην περίπτωση που ο αιτών είναι νομικό πρόσωπο, εκτός του πληρεξουσίου του νόμιμου εκπροσώπου του προς τον δικηγόρο, απαιτούνται τα νομιμοποιητικά έγγραφα (Φ.Ε.Κ. εκπροσώπησης, καταστατικό κλπ.).
3) Τα έξοδα για την κατοχύρωση του σήματος είναι:
- παράβολο υπέρ του Δημοσίου €120 για την πρώτη κλάση και €30 για κάθε επόμενη κλάση (από την 11η κλάση και μετά είναι δωρεάν, δεν απαιτείται επιπλέον παράβολο)
- γραμμάτιο προείσπραξης δικηγορικής αμοιβής €214 + ΦΠΑ (23%) €49,22
4) Κατά τη δικάσιμο, αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ενστάσεις – αντιρρήσεις για την κατοχύρωση του σήματος, ζητείται προθεσμία για την υποβολή υπομνήματος προς απόκρουση αυτών. Το γραμμάτιο προείσπραξης δικηγορικής αμοιβής για την  παράσταση και την υποβολή υπομνήματος είναι €482,00 + ΦΠΑ (23%) €110,86.