Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Ο μάνατζερ είναι και ηγέτης

Είναι κάτι πιο πολύ από βέβαιο ότι στον σύγχρονο κόσμο των επιχειρήσεων η συνύπαρξη των 2 εννοιών, «manager» και «ηγέτης», έχουν πάρει θέση όχι ως αντίπαλες έννοιες και λειτουργίες, αλλά ως έννοιες στρατηγικής σημασίας συνύπαρξης. Η σύγχρονη μορφή των επιχειρήσεων απαιτεί όχι διαχωρισμό αλλά συνύπαρξη των δύο ρόλων «manager» και «ηγέτης» και φυσικά με την ιδεατή προσέγγιση στο ίδιο άτομο. Απαραίτητες βέβαια προϋποθέσεις, η πολλή σκληρή δουλειά πάνω και στους δυο ρόλους, μέσα από διαρκή επιμόρφωση, έστω και εάν αυτή η σε βάθος μόρφωση, ειδικά σε επίπεδα ηγεσίας, πολλές φορές είναι επώδυνη για τον ενδιαφερόμενο, κυρίως όταν εμπλέκονται έννοιες που άπτονται της ανάπτυξης της συναισθηματικής νοημοσύνης που είναι απαραίτητο και κυρίαρχο στοιχείο για την ανάδειξη του ηγέτη και των ικανοτήτων του.
Σύμφωνα με τον Abraham Maslow (1962) «Τείνουμε να φοβόμαστε κάθε γνώση που θα μας έκανε να μισήσουμε τον εαυτό μας ή να αισθανθούμε κατώτεροι, αδύναμοι, ανίκανοι. Προστατεύουμε τον εαυτό μας με καταπίεση ή άλλους μηχανισμούς άμυνας, που αποτελούν ουσιαστικά τεχνικές για να αποφύγουμε τη δυσάρεστη αλήθεια».
Τι πρέπει να ξέρει κάθε μάνατζερ για να είναι και ηγέτης. Ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που τους κάνουν να ξεχωρίζουν;
Συχνά οι άνθρωποι μπερδεύουν την ηγεσία με τη διοίκηση. Τα δύο αυτά καθήκοντα απαιτούν τις ίδιες ιδιότητες, αλλά δεν είναι συνώνυμα. Και η αλήθεια είναι ότι δεν είναι κάθε μάνατζερ αυτομάτως και ηγέτης, και συχνά αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα.
Οι μάνατζερ που αναδεικνύονται σε καλούς ηγέτες είναι εκείνοι που διαθέτουν όχι μόνο εξειδικευμένη τεχνική γνώση, αλλά και την ικανότητα να εμπνέουν άλλους προς την κατεύθυνση υλοποίησης ενός κοινού στόχου.
Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις δεξιότητές σας προτού αποφασίσετε αν σας ταιριάζει ένας διοικητικός ρόλος. Συγκεκριμένα, ένας καλός μάνατζερ:
Κατανοεί και επιλύει προβλήματα που δεν είναι μόνο δικά του
Ένα από τα πρώτα μαθήματα που λαμβάνετε ως μάνατζερ είναι ότι η δουλειά σας πλέον αφορά την επίλυση όχι μόνο των δικών σας προβλημάτων, αλλά και των προβλημάτων των ανωτέρων σας. Η επίγνωση αυτού του πράγματος θα σας επιτρέψει να συζητάτε γύρω από την επιχείρηση σε στρατηγικό επίπεδο, και με μεγαλύτερη κατανόηση των σχετικών ζητημάτων εκ μέρους σας. Επίσης, καλό είναι να διαβάζετε επιχειρηματικές ειδήσεις για να κατανοείτε τις ευρύτερες τάσεις της αγοράς και της οικονομίας, αντί να εστιάζετε μόνο στον δικό σας τομέα.
Εξοικειώνεται με τη συναισθηματική νοημοσύνη
Η επιτυχημένη επιτέλεση του ρόλου του μάνατζερ απαιτεί συναισθηματική νοημοσύνη. Ο όρος αυτός περιλαμβάνει τις δεξιότητες που σας επιτρέπουν να αναγνωρίζετε συναισθήματα και να τα χρησιμοποιείτε για να κατευθύνετε τη συμπεριφορά σας. Η εκμετάλλευση της συναισθηματικής νοημοσύνης μπορεί να είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο για να διατηρείτε τους εργαζομένους σας αφοσιωμένους και ενεργούς.
Μαθαίνει να καθοδηγεί και όχι να προστάζει
Είναι εξαιρετικά αναποτελεσματικό να καθορίζετε καθετί που κάνει ο κάθε εργαζόμενος. Αντίθετα, αποδίδει πολύ καλύτερα το να ηγείστε. Γι’ αυτό, στόχος σας πρέπει να είναι το να εμπνέετε τους άλλους να σας ακολουθούν, επιτρέποντάς τους παράλληλα να αναπτύσσονται και να αποδίδουν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Οι επιτυχημένοι μάνατζερ είναι αυτοί που αποστασιοποιούνται από το επίπεδο της τακτικής και περνούν στο πεδίο της στρατηγικής· ορίζουν ένα όραμα και εμπνέουν την ομάδα τους. Μοιράζονται εξουσία και ευθύνη, αλλά είναι παράλληλα και εκείνοι που οι ομάδες επιδιώκουν να ακολουθούν.