Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Στυλ, Μόδα, Μανία

Στυλ, Μόδα, Μανία
Η μόδα είναι κοινωνικό φαινόμενο από τους αρχαιοτάτους χρόνους εώς και σήμερα. Αρχαία Ελλάδα, Αρχαία Αίγυπτο, Αρχαία Ρώμη, σήμερα Παρίσι, Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Μιλάνο, ακόμα και στις Αφρικανικές φυλές που ζουν σε πρωτόγονη κατάσταση. Η μόδα επηρεάζει τους πάντες και παίζει σημαντικό ρόλο στις ανάγκες της ανθρώπινης φύσης σε οποιαδήποτε εποχή.

Το στυλ και η μόδα είναι δύο διαφορετικές λέξεις ως έννοια που εμπεριέχουν όμως και οι δύο ρυθμό και τεχνοτροπία.

Στυλ είναι η μορφή και ο τρόπος παρουσίασης στο ντύσιμο σε ένα σχέδιο στη μουσική στον τρόπο σκέψης στην εκπαίδευση σε διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες. Η επικράτηση κάποιου στυλ έχει πάντα χρόνο λήξης αλλά αυτό μπορεί να επανέλθει αρκετές φορές στο μέλλον.       
Η Μόδα είναι Στυλ, ζει για ορισμένο χρονικό διάστημα, γίνεται δημοφιλές για ένα ή μερικά  χρόνια και στην συνέχεια εγκαταλείπεται. Παράδειγμα οι φούστες μίνι, τα σχήματα και τα μεγέθη μαζί με το ύψος των τακουνιών στα παπούτσια και σε άλλα πολλά προϊόντα.     
Η Μανία είναι πάρα πολύ έντονη και διαρκεί λιγότερό από την μόδα. Οι πωλήσεις παρουσιάζουν μια δυνατή αλλά πολύ ελάχιστου χρόνου άνοδο και στην συνέχεια έχουν μια κάθετη πτώση.
Η μόδα έχει τις ρίζες της σε οικονομικούς κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Η γενικευμένη παρόρμηση των ατόμων να συμμορφώνονται προς τους κανόνες του κοινωνικού συνόλου και από την άλλη η έμφυτη άρνηση τους να γίνονται ομοιόμορφοι ενεργώντας με τέτοιο τρόπο επιθυμώντας να διαφοροποιούνται από τους άλλους, δίνει την ευκαιρία να εκφράσουν αυτόν ακριβώς τον εαυτό τους μέσω της μόδας. Η μονοτονία της εξειδικευμένης εργασίας και η ανία που δημιουργεί ο ελεύθερος χρόνος των ατόμων τους ωθεί στην αναζήτηση της αλλαγής.

Τέλος η υιοθέτηση διαφορετικών στυλ στο ντύσιμο εκφράζει την ψυχολογική ανάγκη των ατόμων για εξασφάλιση και καταξίωση.