Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Επιχείρηση & Επιχειρείν

Επιχείρηση & Επιχειρείν
Η επιχείρηση αποτελεί ένα θεμελιώδη θεσμό και είναι ένα από τα δημιουργικότερα στοιχεία της οικονομίκης και κοινωνικής ζωής μας. Δημιουργεί και παράγει προϊόντα/υπηρεσίες με σκοπό την διάθεσή τους μέσω του μηχανισμού της αγοράς στους καταναλωτές(αγοραστικό κοινό). Επίσης η απασχόληση και το εισόδημα των περισσότερων ανθρώπων καθώς και η εξέλιξη της οικονομίας κάθε χώρας εξαρτάται από τις επιχειρήσεις.
Η έννοια του "επιχειρείν" ή της επιχειρηματικότητας:
  • σημαίνει το συνδυασμό των συντελεστών παραγωγής με σκοπό τη δημιουργία υλικών αγαθών ή υπηρεσιών.
  • εμπεριέχει το στοιχείο της εισαγωγής και εφαρμογής καινοτομιών.
  • εμπεριέχει το στοιχείο του κινδύνου, που σημαίνει ότι κάθε επιχειρούμενος συνδυασμός συντελεστών παραγωγής μπορεί να αποτύχει στο σκοπό του.
Η επιχείρηση εκφράζει έναν τρόπο συλλογικής δράσης, αναπτύσσονται κοινωνικές σχέσεις, "συγκρούονται" και γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης διαφορετικά συμφέροντα διαφορετικών ομάδων, όπως, για παράδειγμα, εργαζόμενοι-εργοδότες.
Η επιχείρηση λειτουργεί σύμφωνα με ένα πλαίσιο τυπικών(ρυθμιστικών διατάξεων σύνταγμα, νόμος) ή άτυπων κανόνων, που ρυθμίζουν ή υποχρεώνουν σε συμμόρφωση την ατομική ή ομαδική συμπεριφορά των ανθρώπων π.χ. εργαζόμενοι, μέτοχοι, προμηθευτές, δανειστές, πελάτες που συνδέονται με την επιχείρηση, ακόμη και την διάλυση της.
Η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να διατυπώνει επισήμως τους βασικούς κανόνες που διέπουν τη φύση και τη λειτουργία της (π.χ. καταστατικό) και να διαθέτει θεσμική οργάνωση (Γενική Συνέλευση, Διοικητικά Συμβούλια, κτλ).
Η εξέλιξη των κοινωνιών συνδέεται άμεσα με το θεσμό της επιχείρησης.
Η επιχείρηση, εκτός από προϊόντα ή υπηρεσίες, προσφέρει στην οικονομία του Κράτους, δημόσια έσοδα, ανάπτυξη, ευημερία, κοινωνική δικαιοσύνη, απασχόληση, ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών και "αισθάνεται" κοινωνική ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και στο περιβάλλον.