Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Συνέπειες Μάρκετινγκ από τη φύση των προϊόντων

Συνέπειες Μάρκετινγκ από τη φύση των προϊόντων
Η δυνατότητα αναγνώρισης ενός προϊόντος με τις αισθήσεις, έχει ορισμένες πολύ συγκεκριμένες επιπτώσεις στην προσπάθεια μάρκετινγκ των προϊόντων.
1.Μια πρώτη και εμφανής συνέπεια είναι η ευκολία που έχει ο παραγωγός ενός προϊόντος να το περιγράψει στον υποψήφιο αγοραστή. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό έχει αρκετές εναλλακτικές δυνατότητες. Ο παραγωγός μπορεί να επιλέξει μεταξύ:
·         του δειγματισμού του προϊόντος,
·         της χρήσης φωτογραφιών και εικόνων του προϊόντος,
·         της λεκτικής περιγραφής του ή      
·         οποιουδήποτε συνδυασμού των εναλλακτικών αυτών προτάσεων.
2.Μια δεύτερη συνέπεια των φυσικών χαρακτηριστικών των προϊόντων στις προσπάθειες μάρκετινγκ της επιχείρησης είναι το σχετικά χαμηλό ρίσκο που αισθάνεται ο υποψήφιος αγοραστής του –γεγονός που συναρτάται άμεσα και από την αυξημένη δυνατότητα περιγραφής του προϊόντος– αναφορικά με την απόφαση να αγοράσει ή όχι το προϊόν που του προτείνεται. Καθώς ο υποψήφιος αγοραστής έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει το προτεινόμενο προϊόν με τις αισθήσεις του, του είναι σχετικά εύκολο να κάνει μια πρώτη αξιολόγηση του βαθμού στον οποίο το συγκεκριμένο προϊόν είναι σε θέση να καλύψει τις συγκεκριμένες ανάγκες για τις οποίες ενδιαφέρεται να το αγοράσει. Οι εναλλακτικοί χρωματικοί συνδυασμοί, για παράδειγμα, των επίπλων κουζίνας επιτρέπουν στον καταναλωτή να αξιολογήσει αν τα έπιπλα που σκέφτεται να αγοράσει είναι κατάλληλα για το αισθητικό αποτέλεσμα που επιδιώκει να δημιουργήσει στο σπίτι του. Επιπλέον, το ξύλο που έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή των επίπλων τού δίνει μια εκτίμηση της ποιότητας και της αντοχής στο χρόνο που θα έχουν τα έπιπλά του.
3.Τέλος, μια τρίτη άμεση συνέπεια είναι η δυνατότητα δημιουργίας αποθεμάτων του συγκεκριμένου προϊόντος που παράγει ένας παραγωγός. Η δυνατότητα αυτή επιτρέπει στον παραγωγό του προϊόντος να διοικεί με επιτυχία και αποτελεσματικότητα τη ζήτηση για τα προϊόντα του, αφού ένας σωστός προγραμματισμός της παραγωγικής διαδικασίας σε συνδυασμό με την αποθηκευτική του δυναμικότητα του εξασφαλίζουν το «ταίριασμα» της ζήτησης με τις παραχθείσες ποσότητες του προϊόντος.