Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Λανθασμένες Επιχειρηματικές Αποφάσεις

Λανθασμένες Επιχειρηματικές Αποφάσεις
Η σύγχρονη επιχείρηση έχει συμφέρον αλλά και υποχρέωση να αποφεύγει ή να περιορίζει τους λανθασμένους χειρισμούς. Όταν η επιχείρησης ξεκινά με μια λανθασμένη, εσφαλμένη απόφαση ως αποτέλεσμα θα έχει  οικονομική και κοινωνική ζημιά. 
Οι βασικές αιτίες που οδηγούν σε λανθασμένες αποφάσεις μια επιχείρηση είναι:
α. η ανεπάρκεια των οργάνων και των στελεχών που είναι επιφορτισμένα με την ευθύνη για την λήψη αποφάσεων. άλλοτε από άγνοια, άλλοτε εξαιτίας κάποιων προσωπικών τους χαρακτηριστικών όπως υπεραισιοδοξία ή απαισιοδοξία, φιλοδοξία ή ευθυνοφοβία κ.λ.π., δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν σωστά τα πραγματικά δεδομένα και έτσι οδηγούνται σε λανθασμένες αποφάσεις.
β. ανύπαρκτη και ανεπαρκή πληροφόρηση για στοιχεία που είναι απαραίτητα για την σωστή εκτίμηση των πραγματικών συνθηκών, πράγμα που δημιουργεί σημαντικές δυσκολίες στην αναζήτηση και επιλογή σωστών λύσεων.
γ. εσφαλμένες εκτιμήσεις από λανθασμένες πληροφορίες, που σε αυτή την περίπτωση η επιχείρηση διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο. Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, πολλές φορές εκδηλώνεται δισταγμός και επιφυλακτικότητα από την πλευρά των υπεύθυνων στελεχών. Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν γνωρίζουν ότι οι πληροφορίες που έχουν στην διάθεσή τους είναι λανθασμένες, αποφασίζουν χωρίς επιφυλάξεις σε επιλογές που οι πιθανότητες για λάθος αποφάσεις και λάθη είναι πολύ αυξημένες.
Συμπερασματικά οι λανθασμένες επιχειρηματικές αποφάσεις οφείλονται κυρίως στην ανυπαρξία, την ανεπάρκεια ή στην λάθος πληροφόρηση.