Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

ΟΕ - ΕΕ - ΕΠΕ – ΙΚΕ – ΑΕ Κριτήρια & Επιλογές

ΟΕ - ΕΕ - ΕΠΕ – ΙΚΕ – ΑΕ Κριτήρια & Επιλογές
Ομόρρυθμη Εταιρεία. Προσωπική και απεριόριστη ευθύνη εταίρων. Συμπτώχευση των εταίρων. Τήρηση Απλογραφικών βιβλιών.
Μειονεκτήματα: Από το συνδυασμό των άρθρων 249 παρ. 1 και 258 παρ. 3 του ν. 4072/2012 προκύπτει ότι ο ομόρρυθμος εταίρος ευθύνεται απεριόριστα, ήτοι με το σύνολο της προσωπικής του περιουσίας και για όλο το εταιρικό χρέος, και εις ολόκληρον, έναντι παντός τρίτου, ιδιώτη ή Δημοσίου, όχι μόνο για τα δημιουργούμενα αλλά και για τα υπάρχοντα πριν από την είσοδό του εταιρικά χρέη. Σύμφωνα δε με το άρθρο 269 του ν. 4072/2012, η κατά τα ανωτέρω ευθύνη του εξικνείται μετά την πάροδο πέντε ετών από την αποχώρησή του από την Ο.Ε. – Ε.Ε. ή από την εν γένει απώλεια της ιδιότητάς του καθ’ οιονδήποτε τρόπο (π.χ. λόγω της μετατροπής μιας Ο.Ε. – Ε.Ε. σε Ι.Κ.Ε.). Είναι απολύτως ακατάλληλος τύπος για πρόσωπα που κατέχουν περιουσιακά στοιχεία. Επίσης, αποτελεί και το γεγονός ότι η πτώχευση της εταιρείας έχει ως συνέπεια και την συμπτώχευση των εταίρων [άρθρο 7 παρ. 4 του ΠτΚ (ν. 3588/2007)]
Πλεονέκτημα αποτελεί η τήρηση απλογραφικών βιβλίων.
Ετερόρρυθμη Εταιρεία: Ανισορροπία μεταξύ των Εταίρων. Τήρηση απλογραφικών βιβλίων.
Μειονεκτήματα για τους ομόρρυθμους εταίρους: ισχύει ό, τι αναφέρθηκε πιο πάνω για την ομόρρυθμη εταιρεία.
Αντιθέτως, η συμμετοχή σ’ αυτόν τον εταιρικό τύπο με την ιδιότητα του ετερορρύθμου εταίρου δημιουργεί κίνδυνο μόνον για το ποσό με το οποίο ο ετερόρρυθμος εταίρος συμμετέχει στο εταιρικό κεφάλαιο (είτε το χάνει λόγω κακής πορείας της εταιρείας είτε εφόσον δεν το έχει εισφέρει υπέχει προσωπική ευθύνη έναντι τρίτων μόνο μέχρι του ποσό που θα έπρεπε να είχε εισφέρει).
Πλεονέκτημα αποτελεί η τήρηση απλογραφικών βιβλίων.
ΕΠΕ: Διπλή πλειοψηφία για τη λήψη αποφάσεων. Συμβολαιογραφικό έγγραφο για τη σύσταση και τις τροποποιήσεις. Κίνδυνος μείωσης ποσοστού συμμετοχής για εταίρους με ποσοστό συμμετοχής < 26 %. Σταδιακή εξάλειψη του εταιρικού αυτού τύπου λόγω της θεσμοθέτησης της ΙΚΕ. Δυνατότητα ίδρυσης μονοπρόσωπης εταιρείας.
Η επιλογή του συγκεκριμένου εταιρικού τύπου είναι περισσότερο κατάλληλη για επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία προβλέπεται ότι θα πραγματοποιεί μικρό ή μεσαίο και πάντως όχι ιδιαίτερα μεγάλο κύκλο εργασιών.
Συμβολαιογραφικό έγγραφο. Απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο για τη σύσταση της εταιρείας και τις τροποποιήσεις του καταστατικού και συνεπώς αυξημένα έξοδα.
Λήψη αποφάσεων με Διπλή Πλειοψηφία. Απαιτείται διπλή πλειοψηφία για τη λήψη αποφάσεων και ως εκ τούτου σίγουρα θα πρέπει να αποφεύγεται η σύσταση διμελούς εταιρείας (ήτοι εταιρείας με δύο εταίρους). Ειδικότερα, σε μία διμελή εταιρεία, λόγω του ανωτέρω κανόνα, ακόμη και στην περίπτωση που ένας εταίρος κατέχει το 99% των εταιρικών μεριδίων δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις στη Συνέλευση των Εταίρων αν δε συμφωνεί και ο εταίρος που κατέχει το 1% των εταιρικών μεριδίων (επειδή δε θα έχουν υπερψηφίσει περισσότεροι από το ½ του συνολικού αριθμού των εταιρικών μεριδίων).
Κίνδυνος περαιτέρω απομείωσης του ποσοστού συμμετοχής για εταίρους με ποσοστό συμμετοχής < 26 % σε τυχόν αυξήσεις του εταιρικού κεφαλαίου: Εφόσον οι ανωτέρω εταίροι δεν έχουν κεφάλαια να συμμετέχουν στην αποφασισθείσα αύξηση ή δεν θέλουν να επενδύσουν περισσότερα κεφάλαια στην εταιρεία για οποιοδήποτε λόγο, το ποσοστό συμμετοχής τους στην εταιρεία (και κατά συνέπεια και το ύψος του διανεμηθησομένου μερίσματος) θα μειωθεί έτι περαιτέρω (εφόσον βέβαια ο συνολικός αριθμός των εταίρων επιτρέπει το σχηματισμό καταστατικής πλειοψηφίας χωρίς αυτούς).
Μετά την θέσπιση της ΙΚΕ ως εταιρικού τύπου με το ν. 4072/2012, η ΕΠΕ δεν παρουσιάζει πλεονεκτήματα και σταδιακά δεν θα υπάρχει η ανάγκη ύπαρξης αυτού του εταιρικού τύπου.
ΙΚΕ: Σύσταση με ιδιωτικό έγγραφο. Δεν απαιτείται κατώτατο κεφάλαιο. Δυνατότητα ίδρυσης μονοπρόσωπης εταιρείας. Πρόβλεψη ποικίλων ειδών εταιρικών εισφορών. Περιορισμός ευθύνης εταίρων (εκτός αυτών που η εισφορά τους είναι εγγυητική).
Η επιλογή του συγκεκριμένου εταιρικού τύπου είναι περισσότερο κατάλληλη για επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία προβλέπεται ότι θα πραγματοποιεί μικρό ή μεσαίο και πάντως όχι ιδιαίτερα μεγάλο κύκλο εργασιών.
Η δημιουργία της ΙΚΕ ως εταιρικού τύπου με τον Ν. 4072/2012, στην ουσία έγινε προς σταδιακή αντικατάσταση της ΕΠΕ που παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες ως προς τη λειτουργία της (βασικά λόγω του κανόνα της διπλής πλειοψηφίας για την λήψη αποφάσεων από τη Συνέλευση των Εταίρων, ο οποίος γι’ αυτό το λόγο καταρχήν δεν προβλέφθηκε για την λήψη αποφάσεων από την αντίστοιχη Συνέλευση των Εταίρων στην ΙΚΕ (μπορεί να εισαχθεί βεβαίως με σχετική καταστατική ρύθμιση).
ΑΕ: Κεφάλαιο τουλάχιστον 24.000 ευρώ. Μόνο κεφαλαιακές εισφορές. Διοικητικό Συμβούλιο τουλάχιστον 3 μελών. Περιορισμένη διάρκεια θητείας του ΔΣ. Διαδικασίες σύγκλησης ΓΣ. Απεικόνιση εταιρικής συμμετοχής σε μετοχές. Περιορισμένα δικαιώματα των μειοψηφούντων μετόχων. Δυνατότητα ίδρυσης μονοπρόσωπης εταιρείας.
Ο εταιρικός τύπος της ΑΕ είναι κατάλληλος για τη σύσταση εταιρειών με πολλούς μετόχους, μεγάλο μετοχικό κεφάλαιο και μεγάλο κύκλο εργασιών. Για μικρές, μεσαίες και οικογενειακές εταιρείες είναι προτιμότερη η επιλογή άλλου εταιρικού τύπου (καταρχήν ΙΚΕ).
Ισχύει και εδώ (αναλόγως) ο κίνδυνος απομείωσης του ποσοστού συμμετοχής των μικρομετόχων.